Zweigeltrebe
Zweigeltrebe: Výrazná Ovocnost a Hladké Taniny
Křížení a původ Zweigeltrebe, nejčastěji známá jen jako Zweigelt, je červená vinná odrůda, která vznikla v Rakousku v roce 1922. Tato odrůda je křížencem mezi odrůdami Svatovavřinecké (St. Laurent) a Frankovka (Blaufränkisch). Zweigelt je dnes nejrozšířenější červenou odrůdou v Rakousku a získává popularitu i v dalších zemích, včetně České republiky.
Pěstování Zweigeltrebe je odrůda, která je poměrně nenáročná na pěstování a dobře se přizpůsobuje různým podmínkám. Preferuje teplé a slunné polohy a dobře odvodněné půdy. Je odolná vůči většině chorob a nabízí konzistentní výnosy kvalitních hroznů.
Charakteristika vína Vína z odrůdy Zweigeltrebe jsou známá svou temnou rubínovou barvou a výrazným ovocným charakterem. Aroma a chuť jsou plné tónů zralých třešní, červeného rybízu a v některých případech i jemného koření a nasládlého dřeva. Vína mohou být jak lehká a ovocná, tak i plnější s dobře začleněnými taniny a potenciálem pro zrání.
Potenciál zrání Zweigeltrebe má dobrý potenciál pro střednědobé zrání v láhvi okolo 6-8 let. S přibývajícím věkem se taniny zaoblí a víno získává na komplexnosti, přičemž si zachovává svou ovocnou charakteristiku.
Párování s jídlem Díky své flexibilitě a rozmanitosti stylů se Zweigeltrebe hodí k široké škále pokrmů. Skvěle doplňuje červené maso, grilovanou zeleninu, pizzu a různé druhy sýrů. Jeho ovocná charakteristika a hladké taniny z něj dělají výbornou volbu pro kombinaci s jídly střední intenzity chuti.
Zweigeltrebe je odrůda, která nabízí skvělý balanc mezi přístupností a komplexností. Je to výborná volba pro ty, kteří hledají víno s výrazným ovocným profilem a příjemnou strukturou taninů, jež lze užívat jak v mladém věku, tak po několika letech zrání.